FME Desktop 2020

Aktuální verze programu FME Desktop - 2020

V dubnu byla společností Safe Software představena nová verze programu FME® 2020. Přinášíme vám přehled nejdůležitějších novinek.

Automatizace
Automatizace převodů pomocí FME Serveru byla poprvé představena v loňské verzi 2019. Ve verzi 2020 je tato myšlenka dále rozšiřována. Do programu FME Workbench byl přidán nový výstupní formát FME Server Automations. Výsledná data jsou ve formátu GeoJSON dostupná v rámci automatického procesu pro další pro další aplikace a systémy napojené na automatizaci. s výstupními vrstvami z převodu se dá v rámci automatizace pracovat odděleně, takže se dají jednotlivě použít například jako vstupy do několika různých navazujících převodů.
Dynamické enginy
Jde o nový typ licencování pro FME Server. Klient si zakoupí určitý počet hodin práce procesoru. Potom se mu ze zakoupeného balíku odečítá pouze čas, který FME Server využije na převody dat. Enginů může běžet více najednou, uživatel má možnost omezit maximální počet souběžně spuštěných enginů v závislosti na možnostech své výpočetní techniky. Tento typ licencování je tedy velmi užitečný v případech, kdy je potřeba zvládnout zátěžové špičky aplikací.
Nové formáty
  • Azure a Google kognitivní služby
  • CityJSON (Tech Preview)
  • Entwine Point Tile (EPT)
  • Google BigQuery
  • Mapbox Vector Tiles (MVT)
  • Microsoft DirectDraw Surface (DDS)
  • NIfTI (for MRI data)
  • OGC S-121 GML
  • Revit (včetně plánů pater a zjednodušených stěn)
  • Snowflake
  • UK MasterMap varianty: Water, Highways, Sites, Topography
  • XSD-driven XML

Podrobnosti

FME Desktop

Nové FME Desktop 2020 přináší úpravy uživatelského prostředí. Jako obvykle se zvýšila také rychlost převodů (např. čtení/zápis SHP, XLSX, OGC Geopackage, nebo funkce Bufferer a StatisticsCalculator).

FME 2020

Revit: Na tento formát se vývojáři v posledních verzích FME hodně zaměřují. Ve verzi 2020 lze nově načítat přímo soubory RVT. Přibyla také podpora plánů pater a zjednodušení zdí pomocí funkce CenterLineReplacer.

FME 2019

Na základě zpětné vazby od uživatelů je nyní možné vlastní nastavení vzhledu jednotlivých vazeb na pracovní ploše programu FME Workbench. Šablony převodů se tím celkově zpřehlední.

FME 2019

Mezi nově podporovanými formáty nechybí např. kognitivní služby Azure a Google na rozpoznávání řeči nebo 3D data ve formátu Entwine Point Tile (EPT).

FME 2019

FME AR – rozšířená realita: 3D modely lze v rozšířené realitě nově zobrazovat v jakémkoliv měřítku včetně 1:1, takže je možné si například promítnout model budovy na místo, kde by měla být postavena v reálném světě.

FME Server

Na červen tohoto roku se chystá novinka v licencování FME Serveru 2020. Jde o tzv. dynamické enginy, které je už teď možné vyzkoušet v rámci zkušební licence. Dynamické enginy se účtují na základě času potřebného pro převody. Další novinkou je, že současně může běžet neomezený počet dynamických enginů, takže je možné jednoduše vykrývat zátěžové špičky. Více informací se dozvíte na blogu společnosti Safe Software.

FME 2019

S výstupními vrstvami z převodu se dá v rámci automatizací pracovat odděleně, takže se dají jednotlivě použít například jako vstupy do několika různých navazujících převodů.

FME 2020

Pomocí nového typu publikovaného parametru Geometry Picker lze nyní nechat na uživateli výběr typu geometrie, která má být vstupem do převodu.

Zdroje informací

Úplný přehled novinek

Úplný přehled novinek a změn v nové verzi FME najdete na stránkách společnosti Safe Software.

FME 2020